KORONA VİRÜSÜ ‘MASKE MODASI’’ NIN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLDU.
TRENDKorona Virüs aşısının tam olarak bulunamamasından dolayı maske kullanımının daha uzun süre kullanılacağı düşünülmektedir. İnsanlar normalleşme sürecine yavaş yavaş geçmeye başladılar. Maske takmak zorunluluğu bulunduğu için insanlar kıyafetlerine uygun maskeleri tercih etmeye başladılar.
Bütün dünyayı sarmaya başlayan Korona virüs moda dünyasında da etkisini göstermeye başladı. Virüs ilk olarak Çin’in Wuhan kentin de ortaya çıktı ve hızlıca birçok ülkeye yayıldı. Virüs bulaşıcı olduğu için herkes maske kullanmaya başladı.
Başlangıçta kişilerin kendilerini koruması üzerine tavsiyeler ile kullanılırken hastalığın yayılması ile maske kullanımı zorunlu tutuldu. Bu yüzden maskelere talebin artmasıyla maske stokları hızla tükenmeye başladı. Sınırlarında kapatılması ile bir süre ithalat ve ihracat faaliyetleri duraksadı. Bu durumda her ülke kendi üretim gücüyle iç talebini karşılamak zorunda kaldı. Dolayısı ile maske üretim alt yapısı bulunan ülkeler avantajlı duruma geçti. Dünya pazarında ihracatın %28’i Cin’ den karşılanırdı. Pandemi döneminde Hem virüsün Çin den çıkması sebebiyle Çin ürünlerine güven ve talebin düşmesi hem de sınırların kapatılması ile her ülke kendi maske üretim alt yapısıyla talepleri karşılamak zorunda kaldı.
Türkiye tekstil ve hazır giyim alt yapısıyla oldukça güçlü bir ülke, birçok dünya giyim markasının fason üreticiliğini de yapmaktadır. Pandemi döneminde diğer ülkelere göre çok daha avantajlı bir durumda. Tekstil firmaları bu durumu avantaja çevirip maske üretimine yöneldiler. Fakat maske üretimi yasaklandığı için üretim alt yapısına sahip olmalarına rağmen üretim gerçekleştiremiyorlardı.
Pandemi den dolayı insanların evlerine kapanması ile tekstil giyim ürünlerine talep düşmeye başladı. İhracatımız %40 oranlarında bir kayıp yaşandı. Sektörün bu durağan döneminde hem iç piyasada maske taleplerini karşılamak hem de ihracatı yeniden canlandırmak için sektörün temsilcileri yoğun bir çalışma içine girdiler.
İHKİB İstanbul Hazırı Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, İTHİB İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Ahmet Öksüz ve TİM Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’ nin yoğun çalışmaları ve üstün çabaları ile yasaklı olan maske ihracatı için çeşitli öneriler Ticaret Bakanlığına sunuldu. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan ile sürekli toplantılar düzenlediler. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın da bu konudaki destekleri ile öneriler değerlendirilip hem bez maske üretimine standart getirildi ve üretilmesine izin verildi. Hem de ihracat yapabilmelerinin önü açıldı.
Gelinlere özel taşlı maskeler üretilmeye başlandı.
Korona Virüs aşısının tam olarak bulunamamasından dolayı maske kullanımının daha uzun süre kullanılacağı düşünülmektedir. İnsanlar normalleşme sürecine yavaş yavaş geçmeye başladılar. Maske takmak zorunluluğu bulunduğu için insanlar kıyafetlerine uygun maskeleri tercih etmeye başladılar. Rengarenk farklı desenlerde üretilmeye başlayan maskelere ilgi artmaya başladı. Gelinlere özel taşlı maskeler üretilmeye başlandı. Düğünlere katılacak davetlilerde kıyafetlerine uygun maske tercih edecekler. Böylece dünyada Korona virüsten kaynaklı bir trend oluştu ve Maske Modasının ortaya çıktı.
Semra ANAMUR
İlginizi Çekebilir