© Moda Trend Haber 2020

Doğuş Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Öğrencilerinden “Gelenekselden Geleceğe Dokuma Sanatı” Sergisi

Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü kapsamında yapılan “Gelenekselden Geleceğe Dokuma Sanatı” başlıklı Bap Projesi, 2019 yılında öğretim üyesi Sayın Doç. Dr. Ayşe Gamze ÖNGEN yürütücülüğünde, Projede Araştırmacı olarak görev alan Sayın Prof. Dr. Şerife ATLIHAN, Teknik Danışman Sayın Ali ODABAŞ ve bölüm öğrencilerinin katılımıyla başlamıştır.

Doğuş Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Öğrencileri “Gelenekselden Geleceğe Dokuma Sanatı” başlıklı Bap Projesi kapsamında Türk Kumaş Sanatında Kaybolmakta olan motif ve üretim tekniklerini yeniden tasarlayarak günümüzün modasına uyarladılar.

Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü kapsamında yapılan “Gelenekselden Geleceğe Dokuma Sanatı” başlıklı Bap Projesi, 2019 yılında öğretim üyesi Sayın Doç. Dr. Ayşe Gamze ÖNGEN yürütücülüğünde, Projede Araştırmacı olarak görev alan Sayın Prof. Dr. Şerife ATLIHAN, Teknik Danışman Sayın Ali ODABAŞ ve bölüm öğrencilerinin katılımıyla başlamıştır. 06. Haziran.2022 tarihinde Bap projesin de görev alan öğrencilerin kumaş tasarımları “Gelenekselden Geleceğe Dokuma Sanatı” isimli sergiyle sunuldu. Bu sergide öğrencilerimiz birbirinden özgün kumaş tasarımlarını tekstil sektörünün önde gelen firmalarına, kumaş tasarımcılarına, akademisyenlere, öğrenciler ve misafirlere bir görsel şölenle sunuldu. Doğuş Üniversitesi Dudullu kampüsü  giriş katındaki  Kırmızı Salonda  Saat 14.00 de serginin açılış konuşmasını Doğuş Üniversitesi Rektör yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ethem Soner ÇELİKKOL’ yaptı. Konuşmasını takiben Rektör Yardımcısı Sayın Prof.Dr. Mesut KUMRU, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Atiye Filiz SUSAR’ın konuşmalarıyla açılış gerçekleştirildi. Serginin açılışı Doğuş Üniversitesi Mütevelli Heyeti Danışmanı Sayın Prof. Dr. Deniz Ülke ARIBOĞAN, Doğuş Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Prof. Dr. Ahmet Alkan Çelik’ in eşi Miray ÇELİK, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Başkanı Başak Özkendirci ve birçok akademisyenin katılımıyla açılış kurdelesi kesildi. Moda & Trend Haber Dergisi Yayın Yönetmeni Semra ANAMUR'un da katıldığı sergi  16 Haziran 2022 tarihine kadar sergi severlere açık olacak.

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ayşe Gamze ÖNGEN proje ile ilgili şu bilgileri aktardı;

“Ülkemizin özellikle Anadolu topraklarında ortaya çıkmış zengin çeşitlilik gösteren sanatlarımızdan geleneksel dokumalarımız, günümüze kadar yaşatılmaya çalışılan ve gelecek nesillere tanıtılarak bırakılması hedeflenen önemli kültürel miraslarımızdandır.  Türk tarihine baktığımızda kültürümüzün önemli bir parçasını oluşturan geleneksel kumaş sanatı, günümüzde hızla gelişim gösteren teknolojiyle mücadele edememesi, hammadde yetersizliği, eskiye nazaran kumaş dokuyan kişilerin azalması, farklı nedenlerden dolayı bölgeden göçlerin olması gibi birçok olumsuz faktörler nedeniyle günümüzde geleneksel yöntemlerle üretilen kumaşlar artık yok denilecek kadar az sayıdadır. “Gelenekselden Geleceğe Dokuma Sanatı” isimli Bilimsel Araştırma Projesinde görev alan hocalarımız ve öğrencilerimizle ulaşmayı planladığımız en önemli hedef, yöresel dokuma sanatlarımızı gün yüzüne çıkartmak ve günümüz moda algısıyla sentezlenerek yaşatılmasını sağlamaktır. Projede, öğrencilerimiz seçtikleri bölgelere giderek kapsamlı alan taraması ve geniş literatür araştırmaları yaptılar.  Öğrenciler proje kapsamında yöreye ait kumaş sanatını, günümüzün moda algısı ve estetik değerleri doğrultusunda tasarladıkları özgün kumaşlarını farklı üretim teknikleriyle dokudular. Sosyal sorumluluk bilinciyle gelecek nesillere kaybolan kültürel ve sanatsal miraslarımızından yöresel kumaşlarımızı yaşatılmasını planlayan bu proje “Gelenekselden Geleceğe Dokuma Sanatı” isimli sergi ile öğrencilerin özgün kumaş tasarımları izleyicilerin beğenisine sunuldu. Doğuş Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi ile projede görev alan hocalarımız ve öğrencilerimiz üniversitelerine, 5 adet yarı bilgisayarlı dokuma makinası ile sektörde kumaş deseni hazırlama alanında ilk sırada tercih edilen EAT dokuma bilgisayar programını kazandırmış oldular. Bu projeyle öğrencilerin, dokuma makinaları ve EAT programı ile ilgili almış oldukları eğitim ve öğretimle tekstil sektörü ile iş birliği içerisinde yapılması planlanan projelerde yeni ürünler geliştirerek gerek bilgi ve tecrübelerini arttırmaları gerekse sektörün ihtiyaçlarını önceden öğrenerek kendilerini geliştirmeleriyle sektörde iş bulmalarına büyük bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Projede yer alan bölüm öğrencimiz Rümeysa Demirci’nin yapmış olduğu özgün kumaş tasarımının, atölyemizi ziyaret eden tekstil firma tasarımcısı tarafından beğenerek üretimi yapılmak üzere seçilmiş olması bu         projenin           şimdiden hedeflerine      ulaşacağını göstermektedir.” Dedi.

'Doç. Dr. Ayşe Gamze Öngen kimdir'

Sanatçının birçok uluslararası yarışmalarda aldığı ödül ve uluslararası, ulusal kişisel sergisi, jürili/ davetli karma sergisi, tekstil workshopları var. Öngen'in bir kitabı ve kitap içi bölümlerinde yazıları, farklı dergi ve hakemli dergilerde de yayınları yer almaktadır. Uluslararası ve ulusal birçok kongre, sempozyum, panel, seminerde bildiri sunmuş ve bildirileri kitaba basılmıştır. Ulusal birçok Bilimsel Araştırma projesinde ve sosyal sorumluluk projelerinde yürütücü olarak görev almıştır. Uluslararası ve ulusal birçok kongre, sempozyum, bienal, panel ve seminerde bilim kurul üyesi, danışma kurulu, jüri üyesi, koordinatör gibi görevleri olmuştur. Sanatçı birçok vakıf ve devlet üniversitelerinde görev yapmıştır. Doçent olarak halen Doğuş Üniversitesi'nde görev yapmaktadır.

“Ministry Of Science And Higher Educatıon Of The Russian Federation Saint Petersburg Stieglitz State Academy Of Art And Design” tarafından düzenlenen yarışmaya “Grafik- Kompozisyon” kategorisinde katılan Doğuş Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayşe Gamze Öngen ikincilikle ödüllendirildi.

İlginizi Çekebilir

TİM Başkanlığına Mustafa Gültepe seçildi

Türkiye’yi ihracatta marka ülke yapma hedefiyle yola çıktıklarını belirten Mustafa Gültepe, “TİM’i strateji ve vizyon liderliğini üstlenen, gündem belirleyen bir kimliğe kavuşturacağız. Daha aktif, senkronize çalışacağımız birliklerimizden gelecek bilgi akışı ve projeler en önemli veri kaynağımız olacak. Projeleri olgunlaştırıp, ekonomi yönetimine taşıyarak ihracatımızın gelişimine katkı sunacağız” dedi.

HAKİM VE SAVCILARIN YAPTIKLARI RESİMLER ANADOLU ADLİYESİNDE SERGİLENDİ.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kartal Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “Her yerde herkes için varız” isimli proje çerçevesinde resim eğitimi alan hakim, savcı ve adliye personelinin eserleri, İstanbul Anadolu Adliyesi'ndeki Şehit Mehmet Selim Kiraz Sergi Salonu'nda sergileniyor.

MODA & TREND HABER DERGİSİ İLE ÜNİVERSİTE BULUŞMALARI BAŞLADI.

Moda & Trend Haber Dergisinin Düzenlediği "Medya Üniversite Buluşmaları" ilk'i Maltepe Üniversitesi' nde gerçekleştirildi.

adL’den Doğayı Sanatla Harmanlayan Bir Koleksiyon

adL’den Doğayı Sanatla Harmanlayan Bir Koleksiyon

YEPYENİ BİR MODA DERGİSİ “MODA & TREND HABER” DERGİSİ MAYIS/HAZİRAN 1. SAYISI İLE OKUYUCULARIYLA BULUŞTU.

“Moda & Trend Haber” dergisi Mayıs/Haziran sayısı için Moda Tasarımcısı Prof. Dr. Özlem Süer ile Trendler, Dünya Modası, bir moda tasarımcısının tasarım yolculuğu üzerine özel röportaj, Talu Tekstil’in sahibi İstanbul Tekstil İhracatçıları Birliği başkanı Mustafa Gültepe ile Tekstil sektörü, markalaşmak ve ihracat devlet teşvikleri üzerine röportaj, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölüm Başkanı Mine Biret Tavman Ertuğrul ile Tekstil ve Moda Tasarımı eğitimleri üzerine Röportaj, ve genç yetenek sayfası için Doğuş Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü Öğrencisi Büşra Canbaz ile yetenekleri hayalleri ve kariyer planları üzerine röportajı içeriyor. 

13. İSTANBUL MODA KONFERANSI 8-9 EKİM 2020 PROGRAMI BAŞLADI.

Tekstil, Hazır Giyim ve Moda dünyasının önemli temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını TGSD Başkanı Hadi Karasu yaptı. Pandemi nedeniyle bu yıl dijitalden izlenebilecek konferansta sektör için önemli konular hakkında bilgiler verildi.

TÜM HABERLER